Techbank SVB werd afgelopen vrijdag de grootste bank die sinds de financiële crisis van 2008 failliet ging.
Slechts een paar dagen nadat cryptobank Silvergate omviel, besloten Californische toezichthouders om de deuren bij de veertig jaar oude Silicon Valley Bank te sluiten en de Amerikaanse overheid als curator aan te stellen. Eind vorig jaar stond SVB nog als 16de op de lijst van grootste banken in de VS, vooral gegroeid doordat in de hoogtijdagen van de tech-boom start-up-klanten hun door durfkapitalisten toegestopte geld maar op deposito bleven parkeren bij de SVB.
SVB belegde dat geld vervolgens vooral in Amerikaanse staats- en hypotheekleningen. Toen het techklimaat, aangewakkerd door verkrappend beleid van de Fed, echter verslechterde, eisten meer en meer klanten hun geld op. Om daaraan te kunnen voldoen, moest SVB steeds meer van haar obligatiebeleggingen contant maken en dus verkopen. Doordat die als gevolg van de opgelopen rente en de inverse relatie tussen obligatiekoers en -rente flink in waarde waren gedaald, waren de verliezen – naar afgelopen vrijdag dus bleek – niet meer te overzien.
Terugdenkend aan de bankencrisis na de val van Lehman Brothers in 2008 verwondert het niet dat de paniek bij beleggers oversloeg naar de banksector als geheel. De Fed constateerde dat ook en maakte zondagavond een steunmechanisme bekend. Daar kunnen banken die te maken krijgen met een dreigend gebrek aan contanten rechtstreeks (kortlopend) lenen (met staatsobligaties op de balans als onderpand).
De vrees voor een ‘full-blown’ bankencrisis lijkt met het ingrijpen van de Fed voorlopig in ieder geval naar de achtergrond te zijn gedrukt, gezien de fors hoger geopende beurzen maandagochtend.