In maart 2018 heeft de Europese Commissie haar Action Plan on Financing Sustainable Growth gepubliceerd. Doel van dit plan is een financiële sector die bijdraagt aan duurzame groei. Als vervolg hierop heeft de Europese Commissie verschillende maatregelen aangekondigd ter uitvoering van dit plan.Een van die maatregelen is de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) die op 10 maart 2021 in werking is getreden. De SFDR zorgt ervoor dat partijen zoals Topfund transparant maken hoe zij rekening houden met duurzaamheid.
Een duurzaamheidsrisico is het risico dat een belegging minder waard wordt als gevolg van een gebeurtenis of omstandigheid op het gebied van duurzaamheid.
Voorbeelden van zulke gebeurtenissen of omstandigheden zijn klimaatverandering, betrokkenheid bij kinderarbeid, of schaarste aan grondstoffen. Zulke gebeurtenissen en omstandigheden kunnen een negatief effect hebben op de waarde van beleggingen. Zo kan grondstoffenschaarste ervoor zorgen dat bepaalde bedrijven minder kunnen produceren, waardoor aandelen in deze bedrijven in waarde kunnen verminderen.
Wij beoordelen de mogelijke impact van duurzaamheidsrisico’s voor alle beleggingen op eenzelfde manier als andere risico’s zoals bijvoorbeeld marktrisico’s. Al deze risico's resulteren in de mogelijkheid dat het verwachte of beoogde rendement niet wordt behaald.
Bij iedere belegging kan zich in meer of mindere mate een duurzaamheidsrisico voordoen dat ervoor kan zorgen dat de waarde van een belegging kan dalen.
Als Topfund hoge duurzaamheidsrisico's bij een potentiële investering vaststelt, dan kan Topfund besluiten om de belegging te vervangen door een belegging met geen of lagere duurzaamheidsrisico’s.
Topfund heeft de beoordeling van duurzaamheidsrisico’s in haar bestaande bedrijfsvoering geïntegreerd.
Beleggingen kunnen ongunstige gevolgen hebben op duurzaamheidsfactoren. Zo kunnen beleggingen bijvoorbeeld in negatieve zin bijdragen aan klimaatverandering, corruptie of verlies van biodiversiteit.
Topfund neemt zulke ongunstige gevolgen niet mee bij haar beleggingsbeslissingen. De reden hiervoor is dat Topfund vindt dat zij op dit moment onvoldoende betrouwbare en beschikbare gegevens heeft om deze ongunstige gevolgen goed te kunnen analyseren en te integreren in het beleggingsproces voor de fondsen die zij aanbiedt.
Zodra deze gegevens wel beschikbaar worden, zal Topfund overwegen om de ongunstige gevolgen op duurzaamheidsfactoren mee gaan wegen in haar beleggingsbeslissingen.